Nes kraftverk
Ikke langt fra riksvei 7 ved Sjong i Nes kommune ligger Nes kraftverk inne i fjellet.
Nes kraftverk utnytter fallet i Hallingdalselva fra Strandafjorden til Sjong ved Nesbyen. Det er sprengt en om lag 31 kilometer lang tunnel fra inntaket i Strandafjorden til kraftverket. Fem sideelver er tatt inn på denne tunnelen. Med et tverrsnitt på 8×8 meter var dette i sin tid en av verdens største kraftverkstuneller.
Vannvei
Tilknytningen av elvene Votna og Lya på nordsiden av dalen til hovedtunnelen kraftverk, er spesiell. Disse er tatt inn ved hjelp av tunneler som går under dalbunnen og opp til hovedtunnelen på den andre siden av dalen.
Nes kraftverk bruker vann som kommer fra Holsverkene og Usta kraftverk samt fra det store arealet som sideelvene representerer.
Reguleringen
Reguleringshøyden i Strandafjorden er ikke mer enn 1,2 meter. Konsesjonsvilkårene fastsetter en minstevannføring i Hallingdalselva ved utløpet av Strandafjorden på 2,5 m3/s på vinterstid og fire ganger så mye sommerstid.
Kraftverk og koblingsanlegg
Nes kraftverk består av fire aggregater som ble satt i drift i 1967.
I tilknytning til kraftverket er det bygd et koblingsanlegg for 300 kV med avganger mot Hemsil II kraftverk på Gol, Oslo og lokalt uttak for Buskerud Nett.

Nes kraftverk
Ikke langt fra riksvei 7 ved Sjong i Nes kommune ligger Nes kraftverk inne i fjellet.
Fakta om kraftverket
Eierandel: 15%
Hovedvassdrag: Hallingdalsvassdraget
Årsproduksjon: 1483 GWh
Fallhøyde: 285 meter
Effekt: 250 MW
Slukeevne: 110 m2/s
Turbintype: 4 francisturbiner
Satt i drift: 1967