Vi deltar i et av tidens råeste byggeprosjekter

Vi deltar i et av tidens råeste byggeprosjekter!

Ved Lørenskog stasjon bygges verdens største innendørs skianlegg. Akershus Energi Varme ble involvert tidlig i prosjektet, og har levert byggvarme i hele byggeperioden. Nå nærmer det seg ferdigstillelse, og fjernevarme- og kjøleanlegg er på plass.

Byggvarme gir bedre arbeidsmiljø og mindre utslipp

Arnt Magne Torjuul er byggeleder i Akershus Energi Varme, og har etter hvert mange timer på Lørenskog. – Vi har vært involvert i hele prosjektperioden. Fjernvarmerørene er noe av det første som måtte legges fordi de skulle inn under forskjellige konstruksjoner i byggene. Dermed kunne man bruke fjernvarme som byggvarme under hele byggeperioden. Det er etter hvert mange entreprenører som velger fjernvarme fordi det blir en bedre arbeidsplass for alle og det reduserer utslipp av CO2 fordi man ikke bruker fossile løsninger for oppvarming i byggeperioden.

Et spektakulært prosjekt

– SNØ er noe av det meste spektakulære jeg har vært med på i mine 35 år i byggebransjen, forteller en engasjert Arnt Magne. Han viser oss rundt i en enorm innendørs hall som rommer 550 meter med slalåmbakker og 1,2 kilometer med langrennsløyper. I skialegget blir det konstant minus to grader og vindstille, og flotte snøforhold over en permanent “isbre”. To skiheiser, hvorav den ene er en fireseters stolheis, vil bringe besøkende opp til toppen. I tilknytning til bakken blir det kafé, butikker, after ski, treningsrom og garderober. 

Fjernvarme utnytter restvarme fra kjøling

Tre store kjølemaskiner vil sørge for at temperaturen holdes under frysepunktet. Varme fra kjølemaskinene utnyttes som fjernvarme og fjernkjøling. – Det er viktig at vi utnytter energien best mulig, og det bidrar vårt fjernvarmenett til, sier Arnt-Magne. – Vi skal leverer fjernvarme og -kjøling til hele servicebygget som ligger inntil skianlegget. Det må også nevnes at Akershus Energi Varme leverer fjernvarme til hele Lørenskog stasjonsby som totalt vil omfatte 1000 boliger.

Et nyskapende anlegg

Torbjørn Kvammen er driftsingeniør i Akershus Energi Varme og han blir selskapets ressursperson i SNØ framover. – Hver for seg er det velkjente komponenter som er installert, men satt sammen i system vil dette være nytt og unikt. Dette er et anlegg som nok vil bli lagt merke til, forteller Torbjørn. – Vi vil kunne kjøre døgnvakt på dette anlegget, på lik linje med våre øvrige fjernvarmeanlegg, og alt kan styres via sikre SRO-systemer på PC eller telefoner.

Begge gleder seg til SNØ åpner i januar, og kommer garantert til å prøve ut det fantastiske anlegget på fritiden også!

Vi deltar i et av tidens råeste byggeprosjekter - Thorbjørn Kvammen

Tilbake

Fant du det du lette etter?