Sparer Lillestrøm for utslipp fra 7900 piper

Sparer Lillestrøm for utslipp fra 7900 piper

De siste dagene har det vært svært høy luftforurensning i Lillestrøm. Fra Akershus Energipark kan man se tykk, hvit “røyk”, og folk spør seg om det er årsaken til den forurensede lufta. Men tvert imot – vårt anlegg produserer like mye varme som 8000 vedovner, men utslippet tilsvarer 100 vedovner. Røyken man ser fra de store pipene er for det meste vanndamp.

Onsdag denne uken satte fjernvarmeanlegget ved Lillestrøm effektrekord med 40 MW.
– Det tilsvarer varmeproduksjonen til rundt 8000 vedovner, kan daglig leder Frank Sagvik fortelle. – Men luftforurensningen tilsvarer utslippet fra kun 80-100 rentrbrennende ovner. Derfor er dette anlegget et viktig tiltak for å fjerne nettopp lokal luftforurensning, mener Sagvik.

I en artikkel i Romerike Blad fredag 22. januar bekrefter seniorforsker Dag Tønnesen ved NILU at røyken fra fjernvarmeanlegget utgjør et svært lite bidrag til de foruresningsnivåene som er målt i Lillestrøm de siste dagene.

Fjernvarmen er en viktig del av energiforsyningen, særlig når det er kaldt. Anlegget ved Lillestrøm bruker flere fornybare energikilder. Den største energikilden vinterstid er skogsflis. Den kan være realtivt fuktig, og dermed blir det en del vanndamp som slippes ut. Det betyr at “røyk”-skyen man ser fra pipene for det meste er vanndamp. I tillegg til flis benytter anlegget bioolje og varmepumper.

Tilbake

Del artikkel
Sparer Lillestrøm for utslipp fra 7900 piper
Fant du det du lette etter?