Nye krefter i kraftbransjen

Nye krefter i kraftbransjen

To karer på Rånåsfoss er glade for vel overstått fagprøve. Begge har jobbet målbevisst i over to år før den endelige prøven kunne avlegges. Kjetil André er nå energioperatør, og er klar for nye utfordringer i vannkraftbransjen.

– Interessen ble vekt allerede på ungdomsskolen da jeg var utplassert på kraftstasjon i Halden i arbeidsuka, sier Kjetil André. Ni år etter har han bestått fagprøven som energioperatør og har fått fast jobb der han startet; i Halden kraftproduksjon.

Læretiden

Etter ungdomsskolen begynte Kjetil André på elektrolinja i Halden. Han hadde et stort ønske om lærlingplass i Akershus Energi, og ble glad da han fikk muligheten på Rånåsfoss. 
Maksinmester Atle Willersrud begynte selv i ung alder på kraftstasjonene ved Rånåsfoss. Nå har han vært her i over 30 år og bringer kunnskapen videre til en ny generasjon. 
– Kjetil André har vært motivert og interessert, noe som er en forutsetning for at vi skal ta inn lærlinger, sier Atle. – Han har fått være med på det daglige arbeidet fra første stund. 
– Jeg har vært utrolig heldig med opplæringen, sier Kjetil André. – På Rånåsfoss bygges det ny kraftstasjon, og på Bingsfoss og Funnefoss er det utført store rehabiliteringer. Det er ikke mange som får være med på så store prosjekter i læretiden. Det har gitt meg mye grunnleggende kunnskap om hvordan alt fungerer, sier han.

Fagprøven

Å gå opp til fagprøve er ikke gjort i løpet av noen få timer. Over en periode på tre uker har Kjetil André utarbeidet oppgaver, planlagt jobber og utført dem. Alt ble dokumentert og rapportert med tekst og bilder. Avslutningsvis kom prøvenemda til Rånåsfoss og gikk gjennom oppgaven og stilte detaljerte spørsmål. – Jeg tror jeg var nesten like nervøs som Kjetil André, sier Atle. – Men Kjetil André besto med glans, og jeg er godt fornøyd med at vi har bidratt til å utdanne en ny dyktig mann i bransjen.

Tredje generasjon

Kjetil André er tredje generasjon som jobber med vannkraft i familien, og ser for seg å jobbe med vannkraft i mange år framover. – Det er utrolig mange interessante oppgaver. Ingen dager er like – det er alltid spennende å være på jobb, sier han.

Nye lærlinger

Om det blir flere lærlinger i Akershus Energi avhenger av om det dukker opp ungdom som virkelig er interessert. – For en med rett innstilling og innsatsvilje vil muligheten være til stede, sier Atle Willersrud.

Tilbake

Nye krefter i kraftbransjen
Fant du det du lette etter?