Bæærekraftige sommervikarer i solfangeranlegget

Bæærekraftige sommervikarer i solfangeranlegget

I midten av juni slapp Akershus Energi sine nye sommervikarer ut på Norges største solfangeranlegg. Her får de godt beite og energiparken får effektiv gressklipping. Sauene fant seg fort til rette og begynte umiddelbart på arbeidsoppgavene.

For bonden som eier sauene passer samarbeidet med fjernvarmefolket perfekt.

– Jeg er veldig opptatt av kortreist mat og økologi rundt saueholdet. At sauene i tillegg bidrar til fornybar energiproduksjon, er strålende, sier han.

I det daglige er det bonden som skal se etter sauene i energiparken, men driftsteknikerne vil nok også følge med på sine nye “kollegaer”. Samtidig må de fortsatt følge nøye med på værmeldingen, siden de hele tiden må sirkulere vannet i anlegget for at det ikke skal “koker over”.

– At vi satte opp et gjerde rundt solfangerne, gjorde området attraktivt for sauehold. For oss er dette vinn-vinn, siden vi slipper å holde gresset nede selv, sier daglig leder Frank Sagvik i Akershus Energi Varme. Og dermed kan området brukes både til fjernvarmeproduksjon og som landbruksområde.

Gode erfaringer med sol

Solfangeranlegget på Lillestrøm er det eneste i sitt slag i Norge og et av Europas største. Etter bare ett års drift har anlegget vist seg å være en suksess.

– Anlegget har innfridd alle forventninger, sier Sagvik. Videre forteller han at solfangerne på en god dag produserer opp mot 50.000 kWh, og de produserer varme også i minusgrader. – Selv om sola totalt sett står for en liten andel av fjernvarmeproduksjonen, så kan vi i lange perioder om sommeren “skru” av de andre energikildene vi ellers bruker, sier Sagvik.

Forskjellen på solceller og solfangere er at mens solceller lager strøm, varmer solfangere vann som fraktes ut til kundene i isolerte, nedgravde rør. Ved siden av anlegget står det en kjempetermos på 1,2 millioner liter, som lagrer varmtvannet fra dagsproduksjonen. Det betyr at når beboere i Lillestrøm dusjer om morgenen, kan det være gårsdagens solskinn som har sørget for det varme vannet. Solfangerne får tre ganger så mye ut av solenergien som solcellepaneler, og i tillegg er teknologien rimeligere.

Akershus EnergiPark med framtidens energiløsning

All fjernvarmeproduksjon i energiparken er basert på lokale, fornybare energikilder som skogsflis, bioolje, biogass og spillvarme fra kloakk. I tillegg foregår det hydrogenforskning og –produksjon i regi av HyNor Lillestrøm, som også har en fyllestasjon for hydrogenbiler i Akershus EnergiPark. Energiparken har fått hederlig omtale av FN’s klimapanel som et godt eksempel på en framtidsrettet, fornybar energiløsning.

Allsidige driftsoppgaver

– Etter at solfangeranlegget åpnet i fjor har vi blitt gode hobbymeteorologer, sier driftstekniker Torbjørn Kvammen. At jeg nå kan legge til sauepasser på CV’n er bare morsomt, avslutter han mens han betrakter sine nye medarbeidere.

Tilbake

Del artikkel
Bæærekraftige sommervikarer i solfangeranlegget
Bæærekraftige sommervikarer i solfangeranlegget - Saueflokk
Fant du det du lette etter?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *