Rehabilitering på Klosterfoss i gang

Rehabilitering på Klosterfoss i gang

28. april ble en merkedag for Klosterfoss kraftstasjon. Da ble det ene aggregatet stanset for siste gang. Etter styrets beslutning om å iverksette en omfattende oppgradering, er arbeidet med demontering i full gang, og prosjektet regnes fullført innen utgangen av 2015.

Ekspertise fra flere land

Arbeidet med å demontere det første aggregatet ble satt i gang i begynnelsen av mai og skal stå ferdig til jul dette året. – Det er tre eksterne firmaer med totalt ni personer, forteller prosjektansvarlig Bjørnar Petersen.

– Arbeiderne kommer fra Kroatia og Slovenia, og seks av de arbeider for en underleverandør som skal stå for demonteringen av den gamle installasjonen, forteller han videre. Å demontere den gamle installasjonen skjer lagvis, der man arbeider seg nedover i anlegget. – Øverste del av ledeapparatet er nå avdekket og man nærmer seg to kritiske løft; stator og rotor, forklarer Petersen. Disse er hovedkomponentene i generatoren og veier opp mot det som er maksimal løftekapasitet for kranen.

Utbedring på kranen

– I april oppdaget man at fundamentet til kranbanen var i dårlig forfatning og måtte utbedres, sier Petersen. Det er nå gjort og kranen er sertifisert for løft inntil 40 tonn. I tillegg er det montert fjernstyring av kranen og en veiecelle på fjernkontrollen.

God oppfølging av HMS

Yngvil Holt fra Multiconsult skal følge opp sikkerhet, helse og arbeidsmiljø i prosjektet. Yngvil har vært mye til stede, og spesielt de første ukene fulgte hun prosjektet tett opp.– Generelt sett kan man si at de utenlandske arbeiderne har en høyere risikotoleranse, men de tar tilbakemeldinger og aksepterer påleggene de får, forklarer hun.- Noen farlige situasjoner vil det alltid bli, men så langt har vi vært i forkant og avverget farlige forhold, avslutter Yngvil.

Arbeidstilsynet på besøk

19. juni gjennomførte Arbeidstilsynet en kontroll på arbeidsplassen, etter påstander om uverdige arbeidsforhold. Arbeidstilsynets rapport er ikke klar, men under tilsynet ga de honnør til Akershus Energi for sitt forebyggende arbeid og positive bidrag til gode arbeidsforhold.

Demontering som planlagt

Etter planene skal mye av demonteringen av den gamle installasjonen være ferdig i løpet av juni måned. Deretter begynner arbeidet med å installere de nye maskindelene. Koncar skal levere generatoren, Litostroj skal levere turbinen, mens Voith skal levere det nye kontrollanlegget. – Foreløpig holder vi oss innen tidsrammen og det blir spennende å følge med på prosessen de nærmeste månedene, avslutter Petersen.

Tilbake

Del artikkel
Rehabilitering på Klosterfoss i gang
Fant du det du lette etter?