Høyt og lavt på Funnefoss

Høyt og lavt på Funnefoss

Vinterhalvåret er en hektisk periode på vannkraftstasjonene. Vannføringen er nå så lav at større vedlikehold kan gjennomføres uten store produksjonstap. På Funnefoss kraftstasjon arbeides det både på det mekaniske og det elektriske anlegget.

Periodisk turbinkontroll

Turbinene kontrolleres hvert femte år og. Dypt nede i vannveien skal energioperatørene Per Øvrum og Tor Gigernes, slipe og sveise løpehjulet på det ene av to aggregater. –Først utfører vi en inspeksjon av tilstanden på stålet i turbinen, forklarer Per. –Det gjør vi ved å påføre en rød penetratorvæske, som trenger inn i alle sprekker og skader i stålet. Deretter vasker vi vekk overflødig væske og sprayer på en indikatorfilm. Da vises alle ujevnheter og sprekker som røde tegninger. Disse slipes ned og deretter utføres kontrollen en gang til.
Ytterst på turbinbladene er belastningen på stålet stort på grunn av de store vannmengdene som passerer hele tiden. Bevegelsen i vannet danner gassbobler som kan implodere og tære på stålet. Dette kalles kavitasjon og utbedres ved sveising.

Nye kabler

Lenger oppe i anlegget arbeider Arild Holen og lærling Kjetil André Bråthen med å feste nye kabler på stasjonstransformatoren. –De gamle kablene ble installert i 1974, forteller Arild. –Vi har den siste tiden opplevd at muffene på innfestningene har blitt sprøe og sprekker opp, så nå har vi byttet hele kablene. Hver av de er omtrent 30 meter lange, og å trekke dem medførte mange sikringstiltak og kreative løsninger.

Der er mange hensyn å ta når der samtidig er produksjon på det andre aggregatet. –Heldigvis er der gode prosedyrer for arbeidet og vi har erfarne ansatte som kan forklare framgangen, sier Kjetil André. –Når vi er ferdige med dette prosjektet skal vi sette i gang årlig revisjon på Rånåsfoss II, avslutter Arild, før han fortsetter arbeidet med å lage fester til kablene.

Tilbake

Del artikkel
Høyt og lavt på Funnefoss

Høyt og lavt på Funnefoss

Vinterhalvåret er en hektisk periode på vannkraftstasjonene. Vannføringen er nå så lav at større vedlikehold kan gjennomføres uten store produksjonstap. På Funnefoss kraftstasjon arbeides det både på det mekaniske og det elektriske anlegget.

Fant du det du lette etter?